aviator wrote:

Eira wrote:

aviator wrote:

cahoots wrote: Na..ah ... the meal cost each of the £8.33 recurring not £9

you are on the right lines but note that:-

each one gave 10 and got back 1 I.e. each spent 9. how do you account for that

The rest was their share of the £2 tip.

Bill was £30 - £5 discount = £25 + a tip of £2 = £27

27/3=9

So each person paid £9 in total (cost of meal plus tip) and each received £1 in change from the £10 they each tendered.

there is no doubt that is correct for that is what actually happened. the question is " why does the other maths not tally " I.e.

so the **total spent by the three comes to 9x3 = 27. 2 went for tip making it 29**

where is the missing 1 ( 29 against the 30 originally spent )

The issue is that the problem is in two parts and not a continuous whole.

The 3 have a meal valued at 30 so each are prepared to pay 10, after this point the story changes and becomes a new problem as the restaurant provides a 5 discount meaning the meal is now only 25, this is the new start, for which the 3 owe 8.33 each, not 9 as most assume.

3 x 8.33 = 25 (we'll forget the .01) plus 2 for the tip equals 27 (each paid .66666) leaves 3 from the proffered 30 giving each diner 1 back.